Συμβουλές

Αδυνάτισμα – δεν είναι τόσο τρομακτικό. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε

Συχνά οι άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να ξεκινήσουν δίαιτα ενώ δεν βρίσκονται σε καλή διάθεση. Απογοήτευση με το εαυτό μας, θυμός, ανασφάλειες ή ακόμα και ένα σχόλιο κάποιου – μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για να ξεκινήσουμε δίαιτα. Μπορεί όμως ένα τέτοιο ξεκίνημα να είναι επιτυχημένο; Σίγουρα είναι ευκολότερο να μετρήσουμε θερμίδες όταν έχουμε καλή διάθεση απέναντι στην δίαιτα αλλά όταν έχουμε και την γνώση που θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε κάποια βασικά διατροφικά λάθη.

Πριν ξεκινήσουμε μια δίαιτα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για χάσουμε βάρος, ή ένα διαιτητικό κόλπο που θα κάνει ως δια μαγείας να εξαφανιστούν 5 κιλά. Το αδυνάτισμα είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία που συμβαίνει μόνο στα πλευρά ή στο στομάχι μας, αλλά και στο μυαλό και στις συνήθειες μας. Τι θα μπορούσε λοιπόν να μα βοηθήσει να το περάσουμε αποτελεσματικά και ανώδυνα;

Αλλαγή της στάσης μας απέναντι στο αδυνάτισμα

Όλοι ακολουθούμε μια διατροφή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι χάνουμε βάρος. Η δίαιτα είναι αυτό που τρώμε μια συγκεκριμένη στιγμή. Μπορεί να είναι ισορροπημένη, κακή, για την αύξηση της μυϊκής μάζας, προληπτική ή για αδυνάτισμα.

Πολλοί από μας είναι επίσης σε μια δίαιτα με φαστ φουντ – κατανάλωση δηλαδή έτοιμου φαγητού το οποίο είναι επεξεργασμένο σε σημείο που το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το ζεστάνουμε ή να το ανακατέψουμε. Το φαστ φουντ φυσικά δεν μας παρέχει αρκετή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, και είναι γεμάτο ανθυγιεινά λίπη, ζάχαρη αλλά και άλλα στοιχεία και τεχνητά αρώματα και γεύσεις που μας διαφεύγουν τώρα. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα μεγάλο αριθμό από περιοριστικές δίαιτες που βασίζονται σε λίγα ή περισσότερα προϊόντα τα οποία δεν μας παρέχουν θερμίδες αλλά ούτε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα.

Για να χάσετε βάρος καλό θα ήταν να αποφύγετε δίαιτες με φαστ φουντ αλλά τις περιοριστικές δίαιτες.

Η μαγεία της συνήθειας

Το να είστε ένα υπέρβαρο ή παχύ άτομο μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα γενετικής φύσης, ή σε κάποια ασθένεια ή ακόμα και σε φάρμακα που παίρνετε, αλλά τις περισσότερες φορές τα επιπλέον κιλά προέρχονται από κακές διατροφικές συνήθειες.
Αυτό συνήθως περιλαμβάνει: ελλιπής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, κατανάλωση γλυκών, φαγητό σε ακανόνιστα διαστήματα, μικρό πρωινό και μεγάλο βραδινό, ζαχαρώδη ποτά αντί για νερό. Η αλλαγή των συνηθειών είναι ένα βασικό βήμα, αμέσως μετά την αλλαγή της συμπεριφοράς απέναντι στην δίαιτα, και έχει μεγάλο αντίκτυπο στην επιτυχία του αδυνατίσματος.

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να εστιάσουμε στο να τρώμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στο να μαγειρεύουμε μόνοι μας τα γεύματα μας και στην μείωση των σνακ.
Κάποια επιπλέον πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν την δίαιτα είναι:

  • κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού
  • μαγείρεμα και ψήσιμο αντί τηγάνισμα του φαγητού σας
  • κατανάλωση καφέ και τσαγιού χωρίς επιπλέον ζάχαρη
  • αποφυγή έτοιμων προϊόντων
  • περιορισμός της χρήσης του αλατιού και χρήση άλλων μπαχαρικών και βοτάνων
  • περιορισμός ζωικών λιπών και επιλογή φυτικών λιπών
  • αποφυγή κονσερβών, πατέ και αλλαντικών
  • ανάγνωση της ετικέτας του προϊόντος.

Γιατί χρειάζομαι διαιτολόγο;

Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας και στην συνέχεια αν και οι περισσότεροι αποφασίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Ούτως ή άλλως δεν πρόκειται για μια εξαγωγή δοντιού ή για μια θεραπεία για μόλυνση στο ιγμόρειο τα οποία αναγκαστικά χρειάζονται έναν ειδικό.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ένας διαιτολόγος θα μπορούσε να μας βοηθήσει αρκετά.

Σωστά, έτσι; Ένας διαιτολόγος μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να έχουν αντίκτυπο στον μεταβολισμό μας και στις αλλαγές στο βάρος μας, ενώ θα μας ετοιμάσει επίσης ένα ατομικό (κάτι που σημαίνει και πολύ αποτελεσματικό) διατροφικό πρόγραμμα, θα μας αφαιρέσει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία μας κάνουν κακό και τέλος θα κοιτάξει την σύνθεση του σώματος μας με τα κατάλληλα τεστ. Επίσης, για μερικούς, η επιτήρηση ενός διαιτολόγου είναι μια πολύτιμη βοήθεια έτσι ώστε να ακολουθήσουν το διατροφικό τους πρόγραμμα.
Ένας διαιτολόγος και ένας προσωπικός γυμναστής θα μπορούσαν να δουλέψουν και παράλληλα.
Δεν είναι σπάνιο, προπονητές να ειδικεύονται στην προετοιμασία διατροφικών προγραμμάτων για τους αθλητές τους. Αν σκοπεύουμε να χάσουμε βάρος κυρίως με γυμναστική, η επίσκεψη σε ένα διαιτολόγο θα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά.

Τι γίνεται με τα συμπληρώματα;

Τα συμπληρώματα μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος αλλά μόνο αν τα χρησιμοποιήσουμε σαν μια επιπλέον βοήθεια κατά την διάρκεια του αδυνατίσματος. Η δύναμη των συμπληρωμάτων δεν είναι αρκετή για να υπερκαλύψει όλα τα υπόλοιπα. Με άλλα λόγια, ένα τσάι αδυνατίσματος δεν θα κάνει τίποτα αν το πιούμε με ένα brownie σοκολάτας.

Black LatteBlack Latte
Black Latte είναι ένα αποτελεσματικό ποτό για την απώλεια βάρους. Επιταχύνει το μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη, που σας επιτρέπει να χάσετε βάρος γρήγορα.
Choco LiteChoco Lite
Ένα νόστιμο smoothie για αδυνάτισμα Choco Lite έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό, καταστέλλει την όρεξη και να διαμορφώνει τη φιγούρα. Δείτε κριτικές για το προϊόν.

Η σωστή επιλογή συμπληρωμάτων βέβαια, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καθαρίσει από τοξίνες, να εμποδίσει τις λιγούρες για κάτι γλυκό αλλά και να αφαιρέσει και το περιττό νερό από το σώμα κάτι που μερικές φορές προσθέτει μερικά επιπλέον κιλά.

Ακολουθήστε μια δίαιτα για αδυνάτισμα

Σιγά, σιγά φτάνουμε στο θέμα. Μια δίαιτα για αδυνάτισμα πρέπει να αποτελείται από υγιεινό, ισορροπημένο και σωστά επιλεγμένο φαγητό, έτσι ώστε να έχει αποτελέσματα. Όποιος θέλει να χάσει βάρος πρέπει να αποφύγει συγκεκριμένα προϊόντα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να βασανίσετε τον εαυτό σας με φαγητό που δεν περιέχει ούτε ένα γραμμάριο λίπους ή ζάχαρης.

Η ζωή χωρίς ζάχαρη δεν χρειάζεται να είναι πικρή

Είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον στις μέρες μας που θα επιμείνει ότι η ζάχαρη αποτελεί την καλύτερη πηγή ενέργειας. Η κοινωνία μας γνωρίζει τις βλαβερές ιδιότητες της ζάχαρης.
Και αν και ένα ζαχαρωτό ή λίγη σοκολάτα μας δίνει μια τόνωση ενέργειας, υπάρχει και η άλλη άποψη ότι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο …
Η ζάχαρη είναι βλαβερή καθώς αποτελείται από τους πιο απλούς υδατάνθρακες που υπάρχουν στην φύση.

Απορροφάται στο αίμα πολύ γρήγορα και μας δίνει μεγάλη ενέργεια η οποία όμως εξαφανίζεται γρήγορα. Αυτό μας κάνει να θέλουμε ακόμα περισσότερη ζάχαρη. Τέτοια εναλλαγή στην διάθεση προκαλεί με την σειρά της διακυμάνσεις στα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και οδηγεί στην ανάπτυξη διαβήτη αλλά και στην παχυσαρκία.

Αυτός είναι ο λόγος που αν θέλουμε να χάσουμε βάρος θα πρέπει να μειώσουμε δραστικά την λευκή ζάχαρη. Θα βελτιώσει την ψυχική μας κατάσταση και θα είμαστε τόσο νευρικοί πια. Μετά από λίγο καιρό, δεν θα θέλουμε ζάχαρη πια.

Συμβουλή:
Μην αποφύγετε εντελώς την γλυκιά γεύση. Αντικαταστήστε την ζάχαρη με ξυλιτόλη, ερυθριτόλη ή σιρόπι από σφένδαμο. Φάτε φρούτα.
Πάρτε τις θερμίδες σας από σύνθετους υδατάνθρακες που απελευθερώνουν την ενέργεια αργά και δεν προκαλούν πείνα και νευρικότητα. Μπορείτε να τους βρείτε δημητριακά ολικής άλεσης και στα λαχανικά.

Κιλά εναντίον ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι σύνθετοι υδατάνθρακες αλλά έχουν και μοναδικές ιδιότητες. Καταρχήν, δεν έχουν θερμίδες.
Δεύτερον, διογκώνονται μέσα στο στομάχι και το γεμίζουν κάνοντας σας να νοιώθετε χορτάτοι.

Οι φυτικές ίνες επίσης έχουν μια μοναδική λειτουργία, η οποία τις κάνει απαραίτητες σε κάθε δίαιτα. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης. Η σωστή ποσότητα φυτικών ινών μας προστατεύει από απότομη πτώση της ενέργειας, μειώνει την λιγούρα για γλυκά και ομαλοποιεί την λειτουργία στο πάγκρεας αποτρέποντας την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Αδυνάτισμα

Οι φυτικές ίνες είναι η βάση για το αδυνάτισμα. Μπορείτε να τις τρώτε μαζί με το φαγητό ή να επιλέξετε προϊόντα που έχουν μεγάλη ποσότητα από αυτές – δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Καλό λίπος – τι είναι και που;

Δεν χρειάζεται να είμαστε ειδικοί στην διαιτητική για να ξέρουμε ότι τα λίπη αποτελούν ένα επιθυμητό στοιχείο στην δίαιτα μας. Πάντα ακούτε αυτά τα επαινετικά σχόλια στα μέσα, για τις ιδιότητες του ελαιόλαδου, του λαδιού από μπακαλιάρο και τα έλαια και τα βούτυρα από λαχανικά. Οι αμφιβολίες έρχονται όταν το λίπος είναι κάτι από το οποίο θέλουμε να απαλλαγούμε.

Γιατί λοιπόν να το δώσουμε στο οργανισμό μας; Αποδεικνύεται ότι το λίπος ρυθμίζει τις ορμόνες, κάνει δυνατή την απορρόφηση των βιταμινών, βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθάει για ένα υγιές δέρμα.
Αποφεύγοντας τα λίπη καταστρέφουμε τη υγεία μας αλλά και τα αποτελέσματα της δίαιτα μας. Τα υγιή λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια και τα Ωμέγα 3 λιπαρά που βρίσκονται στα λαχανικά μας δίνουν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού μετά τα γεύματα και αποτρέπουν τον σχηματισμό λιπώδη ιστού μέσα στο σώμα.
Αυτές είναι οι ιδιότητες των λιπών που βρίσκονται στους φρέσκους ξηρούς καρπούς, στα λιπαρά ψάρια, στο αβοκάντο και στο ακατέργαστο λάδι από ψυχρή πίεση.

Ροφήματα από Φρούτα & λαχανικά

Αν κάποιο διατροφικό πρόγραμμα εν περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, σημαίνει ότι δεν είναι καλό. Και οι δύο ομάδες προϊόντων αποτελούν εξαιρετική πηγή ινών, βιταμινών, μέταλλων και αντιοξειδωτικών.
Τα φρούτα μπορούν να κορέσουν την λιγούρα μας για κάτι γλυκό με υγιεινό τρόπο.

Τον τελευταίο καιρό, οι δίαιτες είναι γεμάτες από ροφήματα από φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν διάφορες ιδιότητες – δίνουν ενέργεια, καθαρίζουν το σώμα ή θρέφουν. Τα ροφήματα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θεωρούνται πλήρη γεύματα (για παράδειγμα, αντί για μεσημεριανό ή βραδινό και όχι επιπλέον από αυτά) και θα πρέπει να έχουν προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά. Ας μην ξεχνάμε ότι συγκεκριμένα λαχανικά και φρούτα έχουν μεγάλο γλυκαντικό δείκτη κάτι που σημαίνει ότι τα ζάχαρα που έχουν απορροφώνται πιο γρήγορα.

Αυτά είναι οι μπανάνες, τα καρπούζια, στα σταφύλια, οι κολοκύθες, η φάβα ή το καλαμπόκι σε κονσέρβα (αν και το τελευταίο δεν έχει πολύ ωραία γεύση σε ρόφημα).

Δίαιτα σε κουτί, το σωστό πιάτο, και τι γίνεται με τις θερμίδες;

Να τις μετράμε ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα. Συνήθως μας πρότειναν να μειώσουμε τις θερμίδες αλλά το τελευταίο καιρό μερικοί λένε ότι δεν αφορά τον αριθμό των θερμίδων αλλά την ποιότητα τους. Εν τω μεταξύ, από σωματική άποψη, οι θερμίδες είναι θερμίδες.

Η κατανάλωση άδειων θερμίδων μπορεί να μην συνίσταται, αλλά η κατανάλωση πολλών θερμίδων από ξηρούς καρπούς ή έλαιο από καρύδα δεν θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Αν θέλουμε να χάσουμε βάρος θα πρέπει να τρώμε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα μας, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τα επιπλέον αποθέματα λίπους. Φυσικά όλα θα πρέπει να γίνονται με μέτρο.

Μειώνοντας τις θερμίδες στα γεύματα θα πρέπει να υποστηρίζεται από σωστή δίαιτα (την αποκαλούμενη δίαιτα του κουτιού) ή την Παρασκευή των δικών σα γευμάτων. Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το μισό πιάτο θα πρέπει να είναι λαχανικά! Με αυτό τον τρόπο το δείπνο θα είναι πιο υγιεινό και με λιγότερες θερμίδες.

Αδυνάτισμα μέσω καψίματος των θερμίδων

Μπορεί να φαίνεται τώρα ότι το αδυνάτισμα αφορά μόνο την αλλαγή της διατροφής μας. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο της σωματικής δραστηριότητας ο οποίος είναι πολύ σημαντικός. Η σωματική δραστηριότητα άλλωστε εμποδίζει την όρεξη.

Επίσης αν είστε ενεργοί επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψετε τον λιπώδη ιστό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θερμίδων μπορεί να καεί σε αθλήματα όπως το τρέξιμο, το κολύμπι ή το ποδήλατο. Κυρίως προκύπτει από το μέγεθος της σωματικής καταπόνησης που περιλαμβάνουν αυτά τα σπορ.

Η μείωση του λίπους συμβαίνει γρηγορότερα με αεροβική άσκηση με διαλείμματα η οποί αν και δύσκολη αφήνει το σώμα σε μια κατάσταση καύσης του λίπους για μέχρι και 48 ώρες. Και ας είμαστε ειλικρινείς, αν κάθεστε στον καναπέ και τρώτε βρώμη δεν θα αδυνατίσετε κιόλας. Όπως βλέπουμε, το αδυνάτισμα δεν είναι απλά μια επιθυμία από αυτούς που ονειρεύονται ένα ιδανικό σώμα.

Είναι μια λογική διαδικασία που μας βοηθάει να αποκαταστήσουμε και να διατηρήσουμε της υγιεινή και σωματική μας δύναμη.
Μια δίαιτα για αδυνάτισμα θα πρέπει να είναι μια εύκολη μετάβαση σε μια ισορροπημένη δίαιτα που λαμβάνει υπόψη τις θετικές συνήθειες.


More about this topic:

Το Choco Lite είναι ένα κοκτέιλ που βοηθάει στο αδυνάτισμα; Αυτό το προϊόν είναι πολύ δημοφιλές. Δείτε γιατί έχει τέτοιες απόψεις.